Programma online!post van

Het programma van de vijftiende editie van OORD is bekend! Wij zijn er trots op dat we in zo'n korte tijd, en met zeer beperkte middelen, deze waslijst kunnen publiceren. Maak je warm voor komende zaterdag!

de OORDsprongpost van

bosvrouwtjes

Zaterdag 16 juli vindt voor de 15e keer het gratis toegankelijke cultureel buitenfestival OORD plaats. Dit jaar is het thema ‘De OORDsprong’. We hebben aandacht voor hoe de polder ontstond en hoe vanuit deze grond OORD ontsprong. We vulden de grond met muziek, dans, theater, poëzie en nog veel meer kleuren en vrolijkheid. Elk jaar groeiden we verder: in aantallen, in ervaring. En elk jaar dat we groter groeiden, bleven we ergens een beetje heimwee houden naar toen.

Het allereerste OORD was er nog geen stroom, geen verlichting, geen versterking. Akoestische gitaren, een zangeres met megafoon, zelf geknutselde versiering, geleende spullen, met de hand gesjouwd. Het was soms behoorlijk onpraktisch en het had zijn uitdagingen. Maar het had zeker z’n charme. Iets wat alleen op OORD kon. Het echte OORDgevoel ontstond.

We horen wel eens bezoekers vol lof praten over hoe leuk ze OORD vinden, vooral ‘toen het nog niet ‘commercieel’ was. We moeten hier altijd om lachen, we kunnen wel verklappen: voor ons is het nooit commercieel geworden. Maar de meeste dingen zijn ondertussen gelukkig wel wat beter geregeld.

Toch blijft het kriebelen. In het begin was het klein en kneuterig maar ook erg laagdrempelig, spontaan en vrij. Het was leuk. Niet commercieel en niet kapot georganiseerd, maar ruimte voor experiment en met een lekker low-budget DIY en -kampvuur gevoel, dat iedereen kan zijn wie hij is. Hier mag alles, zolang het leuk is. Dat. Dat willen we terug. Daarom hebben we dit jaar het ‘OORDsprong’ terrein: voor deze lustrum editie knipogen we nog even terug naar het begin.

Aan de voorkant van het park bij hoofdpodium ‘De Kom’ is dit jaar weer alles zoals de organisatie het zo graag ziet: een kleurrijk veld met picknickkleedjes, dansende mensen en een vrolijke bak muziek. Langs het pad staan allemaal leuke kraampjes: van foodtrucks tot kunst, van goede doelen tot leuke hebbedingetjes en creatieve hobby’s. Er is ook weer een kinderplek met leuke activiteiten voor de toekomstige festivalartiesten en kunstenaars.

Aan de achterkant van het park is het anders dan voorheen. Je gaat door het ‘p’OORDje’ terug naar de OORDsprong. Hier is geen strak programma, maar is het meer zoals het crowdsourced festival principe van het magneetfestival of zelfs BurningMan: No spectators, only participants. Wij leveren het park: jullie vullen het in. Met kunst, muziek, poëzie, theater, verhalen en ander moois. Het mag van te voren aangeleverd worden of spontaan ontstaan. Straattheater, bijzondere typetjes, spontane dans optredens, guerilladichters, noem het maar. Het mag. Er kan meegejamd worden bij onze eigen Roberto’s. Er is een OORDverhalen vertelplek waar 15 jaar aan wilde verhalen gedeeld wordt door vrijwilligers van het eerste uur. Er is een InSpringtheater: een heel OORD’s DIY theater waar het publiek wordt uitgedaagd een sprong in het diepe te nemen en zelf improvisatietheater te doen. Er is een podium voor semi-akoestische acts, waar je luierend mag luisteren of je helemaal dansend kan uitleven. Er is een schilderworkshop voor alle leeftijden, waar samen wordt gewerkt aan een decorstuk voor volgend jaar. Er is een publieksparticipatie kunstwerk waar we samen vanuit niets iets moois gaan maken. OORD maken we samen. Neem je hobby mee, pak je instrument, kom verkleed, experimenteer en ontmoet.

Een dag lang ‘kraken’ wij (legaal) als creatievelingen het park en maken we er een culturele vrijplaats van, midden in de natuur van het prachtige park. En we dagen jullie uit om mee te doen!

Onze nieuwe poster!post van

poster2022

Dankzij een prachtige fotoshoot van Jorieke de Vet kunnen we met trots onze vijftiende poster laten zien. Dankjewel Jorieke!

OORD gaat door!post van

Na moeilijke jaren waar niemand echt de ruimte had gaat OORD dit jaar dan eindelijk weer door. Op 16 juli gaan we lekker een feestje vieren in Park West! Komen jullie ook?