OORD 2022
Terug naar de OORDsprong
16 juli 2022 | 14.00 - 0:00 uur | Park West Emmeloord
OORD GAAT DOORRR! De 15e editie van gratis toegankelijk Cultureel buitenfestival OORD: de OORDSPRONG | 16 juli 14:00-0.00 | Park West EMMELOORD

OORD is een gratis toegankelijk cultureel buitenfestival in park West te Emmeloord met muziek, dans, beeldende kunst, locatie- en straattheater, poëzie, multi-media en nog veel meer. OORD wordt dit jaar voor de 15e keer door vele vrijwilligers geheel belangeloos georganiseerd met als doel meer kleur, kunst en creativiteit in de polder te creëren door een podium te bieden voor o.a. lokale culturele initiatieven. OORD verbindt. Het festival wordt georganiseerd met oeverloze creatieve ideeën, mooie idealen, een enthousiaste dosis chaos, wat rauwe rebelsheid en altijd met passie en veel plezier.

OORD werd geboren in 2005. Organisatoren van het eerste uur Hans Kalkman en Marijke Demoet kwamen wandelend in het Park West op het idee om hier een soort van ′klein Oerol′ in de polder te gaan initiëren. Een paar maanden later werd OORD voor het eerst georganiseerd, toen nog uit naam van Stichting Experimenteel Theater SPONK. Geheel akoestisch en off grid werd er zo′n 500 man publiek verwacht, maar kwamen er 3 à 4 duizend man en vrouw op af. Een groot succes! Er was natuurlijk op cultureel vlak ook nog niet veel te beleven in de polder. Stichting OORD werd opgericht en de jaren erna groeide OORD explosief tot een bezoekersaantal tot wel 15.000 à 20.000 mensen. Mogelijk gemaakt door die prachtige en bijzondere club vrijwilligers hebben er vele (polder)bandjes en kunstenaars op de podia gestaan of het festivalgras onder de voeten gevoeld. Met vier muziek podia, theater-, poëzie- en dansplekken, gezellige kraampjes en horeca, beeldende kunst en creatieve lowbudget versiering heeft het een ongedwongen karakter en een eigenwijze ziel.

OORD is flexibel en variabel. Het staat niet vast maar buigt mee. Na 14 verschillende edities met hun geheel eigen thema, doen we dit jaar een stapje terug, meer naar de basis. Na twee jaar gedwongen stil te hebben gelegen was het lang onzeker of het door kon gaan. En daardoor is er nu eigenlijk te weinig tijd, geld en mankracht. Maar dat is niets nieuws, en het daagt ons alleen maar uit. Het houdt het rauw, puur en spannend, dus we gaan er weer voor. Het roept, we willen weer los! Het thema sluit hierbij aan: terug naar de OORDsprong. We staan stil bij hoe OORD begon, maar ook bij de OORDsprong van de polder zelf: het pionieren, het er zelf wat van maken, het rauwe doorpakken met een schep in de hand en de voeten in de klei. Hoe alles uit het niets leek te komen. Of was de polder er stiekem altijd al? Bij beide speelt het durven dromen en de liefde voor het maken en creëren een grote rol. Bij het begin van OORD was er volop ruimte voor ideeën, er waren nog geen gebaande paden, geen jaarlijkse verwachting van het publiek. Wij willen hen en onszelf blijven verrassen en uitdagen, zodat er ruimte blijft voor inspiratie en verwondering. De oude thema′s komen hierbij terug, wie kent ze nog?

Oproep/uitnodiging:

OORD is van ons allemaal! Doe jij mee? Wij creëren PLEK voor creatieve collectieven. Voor makers. Voor verzinners en voor bouwers. Voor kunstzinnige zielen en creatieve ondernemers uit de Noordoostpolder of van buiten de dijk of over de brug. Wij zijn op zoek naar (beeldend) kunstenaars, decor bouwers, poëzie deelnemers, dansers, bands, singer-songwriters, theaterbeesten, creatieve workshopgevers, straatmuzikanten, culturele standhouders, alternatieve catering, en wat nog meer bij OORD past. Samen maken we het mooi! Meld je snel aan als deelnemer in het menu hiernaast.

OORD kan niet bestaan zonder de hulp van vele enthousiaste vrijwilligers! Zonder vrijwilligers simpelweg geen OORD! Help mee om de wereld een klein stukje mooier te maken, ook al is het maar voor één dag in het jaar. Meld je aan als vrijwilliger! Er zijn verschillende taken, je kiest zelf iets wat bij je past, waar je goed in bent of waar jij je juist in wil ontwikkelen. De vrijwilligersgroep is als vanouds één grote lieve familie en het best bewaarde geheim willen we voor één keer met je delen: alleen voor ons is het een meerdaags festival!

OORD is om van te genieten. Kom je wild verwonderen, deel de vrijheid, laat je puur ontroeren, ga met lef en energie buiten het bekende, verwonder je van droom naar daad, verken met de horizon tot aan de zevende hemel, dans op blote voeten en luister naar de verhalen (en thema′s) van 15 jaar OORD.

TOT OORD!